ΠΤΗΣΗ ΝΟΗΤΗ

Ελάτε να κάνουμε μια πτήση νοητή στον πιο κοντινό μας προορισμό, τον εαυτό μας …….. Ελάτε να φωτίσουμε το βλέμμα μας με τη ματιά των άλλων .....

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, ΕΒΡΟΥ, Greece

Δε θα γράψω για το τι είμαι ... αλλά για το τι θα' θελα να είμαι! Ένα θαλασσοπούλι γεννημένο να' ναι ελεύθερο για πάντα! Πέταγμα και θάλασσα μαζί, φτερά και αρμύρα, απεραντοσύνη και βυθός. Μαγεία και λαχτάρα ……

Τετάρτη, Μαΐου 10, 2006

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει, διαβάσει ή συζητήσει διάφορα θέματα που περιστρέφονται γύρω από απόψεις που έχουμε, θεωρητικές αναλύσεις και συμπεράσματα που βγάζουμε από γεγονότα εκτός και εντός της δικής μας ζωής. Πολλοί αρέσκονται απλά να τα συζητάνε και όταν τελειώνει η κουβέντα, γυρνάνε το διακόπτη και επανέρχονται στις καθημερινές απόψεις τους που απλά βολεύουν ώστε να ζούνε ήσυχα χωρίς αναταράξεις και αντιδράσεις. Άλλοι προσπαθούν να υιοθετήσουν νέες τακτικές, που άκουσαν ή συμπέραναν, που πιθανόν να τους ταιριάζουν. Άλλοι απλά αντιδρούν και διαφωνούν με στις θεωρίες και τα λόγια. Όλοι όμως κάποια στιγμή διατυπώνουν το ερώτημα …….

« καλή η θεωρία αλλά στην πράξη τι γίνεται;»

Αυτή η ερώτηση κάποτε ήταν το σήμα κατατεθέν των κάθε λογής προβληματισμών που είχα! Σήμερα απλά με εκνευρίζει όταν την ακούω! Αλήθεια σας λέω! Και ξέρετε γιατί; Γιατί συνειδητοποιώντας το πρώτα σε μένα και μετά σε όλους όσους χρησιμοποιούν με μεγάλη ευκολία αυτή την ερώτηση, βλέπω ότι αναδύεται με ένα ειρωνικό χαμόγελο η εξής απαίτηση ….

«Άσε τα λόγια τώρα και λέγε κάτι πρακτικό. Να κάνω συγκεκριμένα πράγματα, αυτό και το άλλο, για να είμαι ικανοποιημένος και να τα έχω όλα όπως τα θέλω. Πρακτικά πράγματα ….»

Αυτό μου θυμίζει σα να ζητά κάποιος να του πούνε μια συνταγή, τόση ζάχαρη, τόσο αλεύρι και ψήσιμο στους 250. Δυστυχώς έτσι είναι …… Έχουμε μάθει να αναζητάμε λύσεις στα οποιαδήποτε προβλήματα μας απασχολούν, μικρά ή μεγάλα, έτοιμες, συγκεκριμένες, εύκολες, πρακτικές που να μην απαιτούν από μας τίποτα να επενδύσουμε, ούτε καν τη δική μας διαδικασία σκέψης!

Σαφώς και «Θεωρία» με Θεωρία έχει διαφορά. Το πώς θα διατυπωθεί αυτό που μας καλεί να το εφαρμόσουμε για να καταφέρουμε εμείς μόνοι μας να αναζητήσουμε τις κατάλληλες λύσεις μέσα μας. Αυτές που μας ταιριάζουν και μπορούμε να υποστηρίξουμε και όχι απλά να εφαρμόσουμε.
«Θεωρία» λοιπόν είναι να λες «Αν βρεις τον πραγματικό σου εαυτό θα γίνουν όλα όπως τα θες» και
Θεωρία επίσης είναι να λες «Εσύ έχεις τη δύναμη μέσα σου να αναζητήσεις τον εαυτό που διαθέτεις, τον εαυτό που είσαι ήδη. Να δεις τη ζωή σου σα να είσαι εσύ το υποκείμενο όλων όσων ζεις και ότι εσύ και μόνο έχεις τη δύναμη να δημιουργήσεις το παρόν σου. Κτλ κτλ»

Σαφώς και δεν είναι οδηγίες χρήσης, αλλά μιλάει με πραγματικά δεδομένα. Σου λέει πώς να σκεφτείς και ποια πορεία αναζήτησης να ακολουθήσεις, αλλά παράλληλα σου αφήνει το περιθώριο να βάλεις τη δική σου αντίληψη, τη δική σου πρακτική και το δικό σου τρόπο σε αυτό.

Όλα ξεκινάνε και καταλήγουν στη συνείδηση! Στην αυτοσυνείδηση! Να συνειδητοποιήσεις ποιος είσαι, τι θες, τι πιστεύεις πραγματικά χωρίς να επηρεάζεσαι από εξωτερικούς παράγοντες. Να δέχεσαι ερεθίσματα που ακόμα και σε μια πρώτη φάση μοιάζουν αντίθετα με το δικό σου τρόπο. Είναι αυτό που πολλές φορές λέμε εδώ, να θέτεις τον εαυτό σου σε διαθεσιμότητα. Τότε οι θεωρίες, τα λόγια, οι κουβέντες, οι αναλύσεις θα μοιάζουν με προκλήσεις και αφορμές να προβληματιστείς ή να αποδεχτείς κάτι καινούριο ή να απορρίψεις κάτι το οποίο είναι αποδεδειγμένα αντίθετο με τη δική σου και μόνο τη δική σου ιδιοσυγκρασία! Δεν απορρίπτουμε, δεν κρίνουμε και δεν σηκώνουμε το ανάστημά μας ενάντια σε κάτι που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι η άποψη του διπλανού μας. Ακόμα και μια και μοναδική γνώμη για κάτι αν έχει διατυπωθεί σημαίνει ότι εκφράζει έναν μοναδικό και ξεχωριστό άνθρωπο και όλα αυτά που τον συνοδεύουν σαν προσωπικότητα.

Θα σας γράψω μια άποψη που απεγνωσμένα έψαχνα να βρω για να εκφράσω αυτό που ένιωθα εγώ, αλλά δε μπορούσα να διατυπώσω. Ενώ ένιωθα πως άλλαξα σε πολλές παγιωμένες αντιλήψεις μου, πως συνειδητοποίησα πολλά από αυτά που θέλω, αλλά είχα αφήσει στην άκρη, πως συνάντησα ένα μεγάλο μέρος του πραγματικού μου εαυτού, πρακτικά και φανερά, λίγα πράγματα άλλαξαν στην καθημερινότητά μου.

«……υπάρχει η βασική ελευθερία να διαλέξεις μόνος σου τη στάση που θα πάρεις απέναντι στη μοίρα σου. Η στάση σου αυτή μπορεί να μην αλλάζει τη μοίρα σου, αλλάζει όμως βαθιά το άτομό σου!», Ρόλο Μέϋ

Όταν το διάβασα αυτό, ειλικρινά συνάντησα αυτό ακριβώς που αναζητούσα. Ήταν σα να ανακάλυπτα ένα κρυμμένο μέσα μου μυστικό που δεν έβρισκε τις λέξεις να βγει προς τα έξω. Δε ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε αυτό που θα μας κάνει σε μια νύχτα από βατραχάκια, πρίγκιπες! Δεν επιδιώκουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, την εξωτερική, που αποτελείται από χιλιάδες παράγοντες, που νιώθουμε ανυπεράσπιστοι όταν τους μετράμε, παράγοντες σταθεροί και αμετάβλητοι. Αυτό που επιδιώκουμε όμως είναι να βρούμε, να ξεθάψουμε τον πραγματικό μας εαυτό, που βρίσκεται μέσα μας, τον κατέχουμε, δεν τον ανακαλύπτουμε εξ’ αρχής. Δε του δίνουμε νέα μορφή, δεν το μετασχηματίζουμε. Υπάρχει εκεί! Πρέπει να προσδιορίσουμε τη στάση που θέλουμε να κρατάμε απέναντι στη μοίρα, στη ζωή, στο κάθε ένα μικρό ή μεγάλο γεγονός. Ό,τι κάνουμε να αντιπροσωπεύει εμάς και μόνο.

Να εξοικειωθούμε με τη διαδικασία ό,τι μας αφορά να ξεκινάει και να τελειώνει σε μας. Μόνο τότε αλλάζουμε! Αλλάζουμε βαθιά! Κάνουμε και ήμαστε αυτό που θέλουμε!! Και τότε συνειδητοποιούμε ότι θεωρία και πράξη ταυτίζονται μέσα μας!